Юридическая канцелярия Четверг, 25.04.2024, 11:59
Tag cloud
Статистика
eed7423f99435554
Форма входа
Архив записей
Пользовательского поиска
Персональный сайт Александра Кобизского Украина онлайн Писатель Александр Ковалевский
Главная » 2010 » Декабрь » 05

Щодо перетворення АТ в ТОВ

Останнім часом, доволі часто в юридичній практиці, доводиться зіткатися з істотними проблемами, пов'язаними з перетворенням Акціонерних компаній в товариства інших форм власності . Пов'язано це в першу чергу, з чинним Законом України від 17 вересня 2008 року № 514 - VI "Про акціонерні товариства" (далі - Закон № 514 - VI ). Багато акціонерних компаній створювалися в пост - радянському просторі, і тому нові правила гри не цілком влаштовують гравців на ринку корпоративних правовідносин.

Цивільним кодексом України (ЦК), Господарським кодексом (ГК), Законом  № 514 - VI передбачена можливість злиття, приєднання, розділу, виділу, перетворення акціонерного товариства в інше товариство на підставі рішень загальних зборів, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів влади.

Загальні принципи реорганізації

Відповідно до статті 104 ЦК і статті 59 ГК юридична особа припиняється в результаті передаваності усього свого майна, прав і обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, розділі, перетворення) або в результаті ліквідації. Згідно із статтею 106 ЦК злиття, приєднання, розділ і перетворення юридичної особи, як вже відзначалося, здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженої на це засновницькими документами. Враховуючи норми ЦК і ГК, Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців", передбачено проходження процедури перетворення в два етапи: перший - державна реєстрація припинення дійової юридичної особи і другий - державна реєстрація новоутвореної юридичної особи (правонаступника). Перетворення вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи і державної реєстрації припинення юридичної особи.

10.05.2009 р. набрав чинності Закон України від 25 грудня 2008 року № 809-VI, яким зокрема, внесено зміни до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (далі - Закон про реєстрацію).

Частиною восьмою зазначеного Закону внесено зміни до статті 36 Закону про реєстрацію, яка регулює порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації. Зокрема, передбачається, що у разі проведення державної реєстрації припинення акціонерних товариств додатково подається копія розпорядження про скасування  реєстрації випуску акцій, засвідчена Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. При цьому, Законом № 809-VI, не внесено змін до статті 37 Закону про реєстрацію, що регулює порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення. Зазначеною статтею не передбачено подання державному реєстратору копії розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій акціонерного товариства  при проведенні державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті реорганізаці ... Читать дальше »

Просмотров: 6969 | Добавил: glavred | Дата: 05.12.2010 | Комментарии (0)


Copyright MyCorp © 2024
Писатель Александр Ковалевский
© Перепечатка материалов сайта "Юридическая канцелярия" в полном или сокращенном виде только с письменного разрешения редакции. Для интернет-изданий - без ограничений, при обязательном условии указания полного имени адреса нашего ресурса //uyrist.at.ua/ Связь с редакцией - uyrist1@ukr.net Писатель Александр Ковалевский Заработай на своем сайте каталог сайтов Rambler's Top100