Юридическая канцелярия Четверг, 28.03.2024, 20:52
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Литературный клуб » Дискуссионный клуб » Новинки законодательства и следственный практикум » Обсуждаем законопроект (Парламентские слушанья)
Обсуждаем законопроект
glavredДата: Понедельник, 14.09.2009, 21:31 | Сообщение # 1
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 19
Репутация: 0
Статус: Offline
Пояснювальна записка

до проекту Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань «Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації»

За роки незалежності Верховної Ради України п’ять разів проводились парламентські слухання з актуальних проблем діяльності ЗМІ.
10 квітня 1997 року темою парламентських слухань була «Свобода слова в Україні: стан, проблеми, перспективи»;
12 травня 1999 року - «Інформаційна політика України: стан і перспективи»;
4 грудня 2002 року - парламентські слухання «Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова та цензура в Україні»;
10 грудня 2003 року - «Стратегія розвитку телеінформаційного простору України»;
13 квітня 2005 року - «Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні».
Далеко не всі рекомендації, ухвалені за результатами цих слухань, вдалося реалізувати, але незаперечним фактом є що в Україні створена правова база, напрацьовано механізм законодавчого регулювання інформаційної сфери, послідовного утвердження принципів свободи слова. Досягнення на цьому напрямку державного будівництва є незаперечним.
Одначе процес утвердження європейських стандартів свободи слова, судячи із ситуації на місцях, ще не пройшов точку неповернення.
Пропонуючи тему парламентських слухань «Про стан свободи слова у регіональних ЗМІ», ми прагнемо привернути увагу влади, громадськості, журналістської спільноти до викликів і небезпек, якими ятрить потужний і гостропроблемний сектор так званих регіональних мас-медіа. А це тисячі районних, міських, обласних газет, сотні телерадіоорганізацій, які за накладами, охопленням аудиторій є надзвичайно дієвим інструментом інформаційного впливу.
Новітня економічна криза загострила і загострюватиме усі «хронічні» хвороби регіональних ЗМІ. Ці хвороби мають не лише економічні причини. Аналіз контенту теле та радіопередач, газетних публікацій дає підстави стверджувати, що у наших реаліях навіть недержавний регіональний медіа-ресурс де факто не став незалежним. Він не керується ринковими законами попиту-пропозиції на інформаційну продукцію, а нерідко слугує власникам як інструмент маніпуляцій і досягнення певних політичних цілей.
Ще більш проблемними є так звані комунальні та державні ЗМІ, які зачекалися роздержавлення. Свобода слова у значній частині місцевих видань розплющена катком чиновницької цензури разом з правом журналістів на професію. До Комітету свободи слова та інформації впродовж останніх років масово надходять звернення журналістів і редакційних колективів з проханням зупинити сваволю місцевих князьків.
Економічна та політична цензура, втручання у редакційну політику з боку власників засобів масової інформації та їхніх засновників;
повсюдна практика замовних матеріалів, упередженого та необ’єктивного висвітлення подій, що відбуваються у суспільстві;
прояви адміністративного тиску працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування на журналістів, переслідування їх за критичні матеріали;
порушення порядку акредитації в органах державної влади та органах місцевого самоврядування – ось причини «боїв не місцевого значення», які дестабілізують галузь, руйнують її фундамент. З наближенням президентських виборів вони лише посилюватимуться.
Державні та комунальні ЗМІ використовуються місцевою владою у якості дієвого інструментом адмінресурсу під час виборчих компаній. Нинішня президентська компанія може стати безпрецедентною.
Усе це зобов’язує парламент виокремити питання про стан свободи слова у регіональних ЗМІ як невідкладне та розглянути його в режимі парламентських слухань за участю громадськості, експертів, журналістів, менеджерів регіональних ЗМІ.
Такі парламентські слухання безперечно посприяють створенню політико-правових, економічних, організаційних та матеріально-технічних умов для формування сучасної моделі державної політики у галузі масової інформації і утвердженню європейських стандартів свободи слова.

 
Литературный клуб » Дискуссионный клуб » Новинки законодательства и следственный практикум » Обсуждаем законопроект (Парламентские слушанья)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:


Copyright MyCorp © 2024
Писатель Александр Ковалевский
© Перепечатка материалов сайта "Юридическая канцелярия" в полном или сокращенном виде только с письменного разрешения редакции. Для интернет-изданий - без ограничений, при обязательном условии указания полного имени адреса нашего ресурса //uyrist.at.ua/ Связь с редакцией - uyrist1@ukr.net Писатель Александр Ковалевский Заработай на своем сайте каталог сайтов Rambler's Top100